Lengyel függetlenség napja: a nacionalista felvonulók voltak a legtöbben

Varsóban összesen 12 menetet tartottak szombaton a lengyel függetlenség napján. Legtöbben, mintegy 60 ezren az úgynevezett nemzeti körök, többek között a parlamenten kívüli jobboldali Nemzeti Radikális Tábor (ONR) szervezte meneten voltak, írja az MTI. A BBC beszámolója szerint a felvonulók olyan szlogeneket skandáltak, mint „Isten, becsület, haza” és „Tiszta, fehér Lengyelország”.

A menetet idén Mi Istent akarjuk! címmel szervezték. Egy 20. század eleji lengyel vallásos énekből vett idézet – melyet beépített júliusi varsói beszédébe Donald Trump amerikai elnök is – a szervezők szerint azt fejezte ki, hogy „a kereszténységgel szemben folytatott kíméletlen harc, az egész Európát elözönlő utópia idején a lengyelek azokra az értékekre akarnak építeni, amelyek meghatározzák önazonosságukat”.A menetelők olyan harminc százalékának lehetnek szélsőséges nézetei, a többség viszont békésen vonul, nem kiabál fasiszta szlogeneket, mondta az AFP hírügynökségnek egy harminc éves résztvevő.

A rendezvényen részt vettek a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) part támogatói is. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter „gyönyörű látványnak” nevezte az eseményt.

Az „antifasiszta” ellentüntetésen hozzávetőlegesen kétezren vettek részt. Egyikük, egy 27 éve Lengyelországban élő brit nyelvtanár szerint a nacionalista felvonulás résztvevőinek többsége futballhuligán, akik félreértelmezik a hazafiasságot.

A függetlenség napját annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után visszanyerte függetlenségét és újra önálló, független, szabad ország lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?