Az ukrán oktatási törvényről tárgyalt telefonon Johannis és Porosenko

Ukrán hivatali kollégájával, Petro Porosenkóval folytatott telefonbeszélgetést szerdán Klaus Johannis. A két államfő beszélgetésének fő témája az új ukrán tanügyi törvény volt. 

Az Államelnöki Hivatal arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy Johannis ismét hangot adott a törvénnyel szembeni elégedetlenségének, mivel a jogszabály sérti az Ukrajnában élő kisebbségek - többek közt a románok - anyanyelvi oktatáshoz való jogait. Rámutatott, hogy a törvény megszavazása előtt ki kellett volna kérni az ukrajnai nemzeti kisebbségek, valamint anyaországuk képviselőinek véleményét. 

Klaus Johannis kérte hivatali kollégáját, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek védelmét biztosító nemzetközi normákat, amelyeket több ízben is felvállalt a román féllel szemben. Kiemelte annak fontosságát, hogy a román nyelvű oktatás színvonala és minősége ne romoljon az új jogszabály miatt, és leszögezte, hogy olyan országokban, amelyekben nemzeti kisebbségek élnek, az állam nyelvének megtanulása nem történhet az anyanyelv kárára - olvasható a közleményben.

"Ukrajna államelnöke megértést mutatott a román fél aggodalmával kapcsolatban és az ukrán hatóságok szilárd elhatározásáról biztosította partnerét a törvény okozta problémák áthidalására, oly módon, hogy ne sérüljön a román kisebbség anyanyelven történő tanuláshoz való joga. Az ukrán államfő ugyanakkor biztosította tárgyalópartnerét, hogy tiszteletben fogja tartani a Velencei Bizottság véleményét, amelyet az ukrán fél kikért az oktatási törvény kapcsán' - derül ki a közleményből.

Petro Porosenko ismét meghívta Románia államelnökét, hogy látogasson el Ukrajnába. Az eredetileg októberre tervezett látogatást éppen az oktatási törvény miatt mondta le Johannis. Az államfő azt felelte az ismételt meghívásra, hogy a látogatásra akkor fog sor kerülni, ha sikerül megfelelően rendezni a kérdéses törvény okozta helyzetet - tájékoztat Románia Államelnöki Hivatala. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?