banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

A román hadsereg még idén megkapja az első Patriot rakétavédelmi üteget

Az állami tulajdonban lévő Aerostar Bacău védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

A Mihai Tudose miniszterelnök jelenlétében aláírt memorandum lehetővé teszi, hogy a hadsereget még idén felszereljék az első Patriot rakétavédelmi üteggel, a következő tíz évre szóló haderőfejlesztési tervének és Románia kötelezettségeinek megfelelően, amelyeket az Egyesült Államoknak a NATO keleti szárnyán fekvő stratégiai partnereként vállalt - közölte a kormány.

A dokumentum a bákói vállalatnál lévő felszerelések korszerűsítését és a Patriot-rendszerek által használt technológia meghonosítását, a használatukhoz szükséges szaktudás átadását irányozza elő. A kormányközlemény nem részletezte, konkrétabban mi lesz a romániai védelmi ipari vállalat feladata és milyen értékű beruházást hoz számára a Raytheonnal tervezett együttműködés.

Bár Mihai Fifor védelmi miniszter amerikai látogatásáról visszatérve újságírói kérdésre válaszolva korábban azt mondta: mivel kormányok közti megállapodásról van szó, a Patriot-beszerzésnél nem merült fel ellentételezés, a részletekben kifizetendő vételár egy része mégis visszakerülhet a gazdaságba azáltal, hogy a Patriot-rendszerek karbantartását egy hazai partnervállalatra bízzák.

Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium júliusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok 3,9 milliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának.

A hazai sajtó washingtoni forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Bukarest hét - ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas - Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól. A Raytheon által gyártott 56 darab MIM-104-es, illetve a Lockheed Martin által gyártott 168 darab PAC-3-as rakéta a teljes vételár 20 százalékát sem érik el: a csaknem négymilliárd dolláros keretösszeg legnagyobb részét a hét rádiólokációs, illetve tűzvezetési rendszer, az ezeket kiszolgáló berendezések és 28 darab M903-as rakétakilövő jármű beszerzésére fordítják.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?