Dánia 2018 májusáig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést

Dánia 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést - jelentette be szerda este a királyság migrációs- és integrációs ügyekért felelős minisztériuma az intézkedést terrorveszéllyel indokolva.

„Az (Európai Unión belüli) szabad mozgás előfeltétele az unió külső határainak ellenőrzése. Eltekintve attól, hogy a jelenleg Dániába érkező migránsok és menekültek száma nem magas, sajnálattal kell megjegyeznünk, hogy az EU külső határai továbbra is erős migrációs nyomásnak vannak kitéve” – közölte az Inger Stöjberg vezette minisztérium.

„Ugyanakkor nem hunyhatunk szemet a terrorcselekmények veszélyének magas szintje felett, ezek Dánia ellen is irányulhatnak. Emiatt a kormány úgy döntött, egyelőre folytatja a határellenőrzéseket” – tette hozzá a tárca.

Koppenhága 2016 januárjában döntött a határellenőrzés visszaállítása mellett, azután, hogy a szomszédos Svédország szintén így tett, ami Dánia felé terelte a Németország felől érkező illegális bevándorlókat. A határellenőrzés keretében a dán rendőrség a dán-német határon található 15 határátkelőhely mellett kompkikötőket és a közös szárazföldi határokat vizsgálta át. Az ellenőrzésbe később a hadsereg is besegített a rendőrségnek.

Dánia is tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és egyike azon országnak, amely 2015-ben, a bevándorlók és menedékkeresők százezreinek Európába érkezését követően belső határellenőrzést vezetett be.

Kapcsolódók

Kimaradt?