A Brexit után sem lesz határellenőrzés Írország és Észak-Írország között

A brit kormány szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését (Brexit) követően sem lesz szükség határellenőrzésekre az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között - derül ki a londoni kabinet álláspontját ismertető, szerdán közzétett dokumentumból.

A Nagy-Britannia uniós kiválásáról folytatott tárgyalásokhoz készült iratot a londoni Brexit-minisztérium hozta nyilvánosságra. A dokumentum szerint az Írország és Észak-Írország közötti határon Nagy-Britannia zökkenőmentes határforgalmat szeretne „határátkelőhelyek és fizikai határ-infrastruktúra” nélkül.

London ennek érdekében az Európai Unióval kötne egy vámunióról szóló megállapodást, amely szükségtelenné tenné a határellenőrzéseket az Ír-szigeten. A brit és az ír állampolgárok pedig továbbra is szabadon mozoghatnának az Egyesült Királyság és Írország között. Ugyanakkor egyelőre nem derült ki, London, hogyan ellenőrizné más állampolgárok beutazását.

A határellenőrzések a Brexit-tárgyalások egyik kiemelt kérdése. Mintegy 30 ezren kelnek át nap mint nap az Ír Köztársaság és Észak-Írország között húzódó 500 kilométer hosszú határon vám- és iratellenőrzés nélkül.

Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem tagja az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelőtt kétoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is. Ez viszont aggályokat keltett az észak-ír konfliktus esetleges újbóli fellángolását illetően, ugyanis az 1998-as nagypénteki rendezési egyezség fontos elemének számít az Ír-sziget mindkét felének uniós tagsága és a szabad határforgalom.

A The Sunday Telegraph című lap vasárnap közölte: a brit kormányfő arra készül, hogy saját „schengeni övezet” létrehozását javasolja Írországnak a Brexit után. Az újság értesülései szerint ezzel a kilépést követően az ír állampolgároknak „gyakorlatilag szélesebb jogaik lesznek, mint az EU többi állampolgárának”.

Kapcsolódók

Kimaradt?