Autó hajtott gyalogosok közé Londonban, többen megsérültek (percről percre)

Gyalogosok közé hajtott Londonban egy autó szombat délután, 11-en megsérültek, 9-et kórházba szállítottak, egyikük állapota sem súlyos. A Scotland Yard közölte: nem terrorcselekmény történt. A rendőrség egy embert őrizetbe vett. 

21:17

Hivatalos: nem terrorcselekmény történt

A Scotlan Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – megerősítette: nem terrorcselekmény, hanem közlekedési baleset történt.

 

21:06

11 személy sérült meg

11 személyt kezeltek főként láb- és fejsérülésekkel, közülük 9-et kórházba szállítottak – írja közleményében a londoni mentőszolgálat. (BBC)Fotó: Reuters

20:58

Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában

És ezek közül háromnak az elkövetői gyalogosokat gázoltak el. Március 22-én egy jármű a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, majd megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek öt halálos áldozata volt. A támadót agyonlőtték.

Májusban Manchesterben Ariana Grande koncertjének helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott. 22-en – köztük hét gyermek – haltak meg.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A három merénylőt agyonlőtték. Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek. (MTI)

20:14

Megszólalt a polgármester

Sadiq Khan, London polgármestere Twitter-bejegyzésben arra kért mindenkit, hogy kerülje a környéket.

 

20:11

Nagy volt a rémület

Egy szemtanú mintha lövéseket hallott volna a múzeum közelében. „Nem úgy tűnt, hogy sokan megsebesültek. Egy páran az út szélén ültek, és nagyon zaklatottaknak tűntek” – számolt be.

Egy másik szemtanú egy nagy puffanást hallott, mielőtt mindenki szaladni és kiabálni kezdett. „Nagy zűrzavar volt addig, amíg a rendőrség ide nem ért” – mesélte. (BBC)

19:43

A második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben

Az MTI tudósítója szerint Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

19:34

Kezelik a sérülteket

A BBC helyszíni tudosítóját a rendőrség arról tájékoztatta, hogy egyik sérült állapota sem súlyos.Fotó: Reuters

19:25

Ez az elkövető autója

Forrás: BBC

19:15

Nem terrorcselekmény történt

A Reuters hírügynökség információi szerint a rendőrség nem terrorcselekményként kezeli az ügyet.

19:01

Értesítették Theresa Mayt

A környéket lezárták, és azt azonnal fegyveres rendőri egységek lepték el. A Downing Street szóvivője közölte, hogy a történtekről tájékoztatták Theresa May miniszterelnököt. (MTI)Fotó: reuters

18:58

Turistacélpontnál történt a baleset

A baleset London egyik leglátogatottabb turistacélpontjánál, a South Kensington kerületben lévő Természettudományi Múzeumnál történt, ahol a jármű fordulás közben felhajtott a járdára. (MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?