Újabb kubai diplomatákat utasított ki Washington

A döntést a külügyminisztérium az ország kubai nagykövetsége munkatársainak rejtélyes megbetegedéseivel, illetve azzal indokolta, hogy a havannai illetékesek képtelenek voltak a nemzetközi egyezményekben előírtaknak megfelelően biztosítani a diplomaták és családtagjaik épségét és biztonságát. 

Az előzetes kiszivárogtatásoknak megfelelően az amerikai kormányzat kedden jelentette be ezzel kapcsolatos döntését. A washingtoni kubai nagykövetség munkatársai hét napot kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat. 

Az első megbetegedések tavaly ősszel jelentkeztek: a havannai nagykövetség diplomatái és családtagjaik szédülésre, émelygésre, látási és egyensúlyi zavarokra, erős fejfájásra panaszkodtak. Az Egyesült Államokba visszatérve az orvosok megállapították: agykárosodást, vagy más jellegű, maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Bár a vizsgálatok még mindig tartanak, de az orvosok azt gyanítják, hogy „akusztikus támadások”, vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket. Fotó: EPA

Az AP amerikai hírügynökség hétfői információi szerint a havannai nagykövetségen diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők betegedtek meg az elsők között, az ő állapotuk a legsúlyosabb. A State Department keddi bejelentése 22 megbetegedett amerikai állampolgárról tesz említést. 

A kiutasítással egyidejűleg a külügyminisztérium leszögezte: nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról, Washington az „akusztikus támadásokért” nem közvetlenül Kubát okolja, de az amerikai állampolgárok épségének és biztonságának garantálásáért a kubai hatóságokat teszi felelőssé. 

Az amerikai kormányzat eddig is kerülte, hogy közvetlenül Kubát vádolja meg a történtekért. A múlt héten az amerikai kormány már bejelentette: több mint a felére csökkenti a havannai nagykövetségén dolgozók létszámát. A keddi külügyi bejelentés leszögezte: a diplomaták akkor térhetnek majd vissza Havannába, ha a kubai kormány garanciát vállal a védelmükért.  

Kuba mindig tagadta, hogy közel lenne a megbetegedésekhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?