Vérengzés Las Vegasban: 58-ra emelkedett a halottak száma

Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak.

Joseph Lombardo Las Vegas-i seriff szerint még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a fegyveres támadás elkövetője, akinek holtteste mellett a rendőrség megfogalmazása szerint "legalább tíz" lőfegyvert találtak a Mandalay Bay szállodában. Magyar áldozata vagy sebesültje nincs a tömegmészárlásnak, egy roman állampolgárságú sérült azonban – nem hivatalos források szerint – van.

A 64 éves Stephen Paddock helyi lakos, aki az eddigi hírek szerint egyedül követte el tettét és nem állt kapcsolatban fegyveres, vagy terrorista csoporttal, a Mandalay Bay szálloda 32. emeletén lévő szobájából lövöldözött. A szálloda a countryfesztivál helyszíne mellett van.  Paddock a 20 ezer fős nevadai Mosquite városában élt, még a helyi rendőrségnek sincs információja róla.

A Las Vegas-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen folytatja a nyomozást. Jeff Sessions igazságügyi miniszter Washingtonban az FBI vezetőivel tárgyal, korábban telefonon egyeztetett a Las Vegas-i seriffel.

Megszólalt Trump

Donald Trump amerikai elnök hétfőn  a nemzethez intézett rövid beszédében leszögezte, hogy a vasárnap éjjel elkövetett tömegmészárlás "velejéig gonosz cselekedet" volt. Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a "tragédia és horror perceiben" az amerikaiak összefognak, "mint mindig".

Trump együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, megköszönte a rendőrség, a mentők és mindazok közreműködését, akik azonnal segítséget nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a rendőrség rendkívül gyorsan cselekedett. Bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival.      

Washingtonban hivatalosan egyelőre nem kommentálták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kairói bejelentését, amely szerint  a merénylő - aki nem sokkal korábban  áttért muszlim hitre -  a szervezet "katonájaként"   az iszlám Állam nevében követte volna el tettét. Több amerikai médium magukat megnevezni nem kívánó tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy az IÁ bejelentésének nincs alapja. 

Megszólalt az EU és a NATO is

Az Európai Unió és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfőre virradóra Las Vegas-ban elkövetett tömegmészárlás után. Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az "alávaló támadás" sebesültjeinek.

"E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett" - írta az unió külügyi szolgálata. Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: "az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen".

 Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?