banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Trump főtanácsadója magán-emailt használt hivatalos ügyek bonyolítására a Fehér Házban

Donald Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója, Jared Kushner magán-emailt használt egyes hivatalos ügyek bonyolítására a Fehér Házban. Az információt először a Politico című lap hozta nyilvánosságra vasárnap. Abbe Lowell, Kushner ügyvédje este megerősítette az értesülést.

„Mr. Kushner a fehér házi email-fiókját használja hivatalos levelezésre, magánfiókjának forgalma  januártól augusztusig kevesebb mint száz elektronikus levélváltás volt a Fehér Ház munkatársaival” - fogalmazott Lowell ügyvéd. Hozzátette, hogy a magánfiókról küldött vagy oda érkezett levelek többnyire újságcikkek vagy politikai kommentárok voltak és semmi esetre sem a főtanácsadó munkájával összefüggő bizalmas információk.

Kushner és felesége, Ivanka Trump, már akkor létrehozott az elektronikus levelezései számára új fiókot, amikor Donald Trump még csak beköltözni készült a Fehér Házba. Kushner január óta időről-időre használja a magánfiókot is, elsősorban kényelmi okokból, akkor, amikor úton van, vagy a személyi laptopját használja. A Politico értesülései szerint egyetlen levél sem tartalmazott bizalmas információkat és nincs jele annak sem, hogy Kushner érzékeny vagy bizalmas információkat osztott volna meg. A The Washington Post című amerikai lap szerint az elnöki főtanácsadó a levelek jó részét - a nem személyes információkat tartalmazókat - azonnal tovább is küldte a védett, kormányzati elektronikus leveleinek fiókjába. A szövetségi törvények előírásai szerint a Fehér Házban született valamennyi dokumentumot - köztük az elektronikus leveleket is - meg kell őrizni.  

A személyes e-mailek használata többé-kevésbé elterjedt gyakorlat a Trump irányította Fehér Házban, jóllehet, Donald Trump 2016-ban az elnökválasztási kampányban élesen bírálta vetélytársát, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet, mert külügyminiszterként a magánszerverét is használta hivatalos levelezésre. Annak idején Hillary Clinton is azzal érvelt, mint most Kushner, hogy „kényelmi okokból” használja magánfiókját. A The Washington Post mindazonáltal megjegyezte: Kushner gyakorlata nem hasonlítható Hillary Clintonéhoz, aki kifejezetten magánszervert működtetett a hivatalos levelezéseihez.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?