Az iraki kormány megtámadta az Iszlám Állam utolsó fellegvárát

Az iraki kormányerők támadást indítottak csütörtök hajnalban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik utolsó iraki fellegvára, Havíja ellen.

Az offenzíva kezdetét Haider al-Abádi miniszterelnök jelentette be. A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében lévő város a dzsihadisták egyik utolsó fellegvára Irakban. A kormányerők és az őket támogató koalíciós erők gépei már a hónap elején megkezdték a légitámadásokat a dzsihadisták bázisai és katonai létesítményei ellen a városban és a környékén.

Havíja Kirkuk kormányzóságban van. Az iraki kurdok lakta területeken a jövő héten tartanak függetlenségi népszavazást, dacolva a bagdadi kormány heves ellenkezésével. A referendumot nemcsak az autonóm Kurdisztánban, hanem a régión kívül eső területeken is megtartják, köztük az olajban gazdag Kirkuk kormányzóságban is.

Az iraki hadsereg két napja, kedden indított offenzívát nyugat-iraki el-Anbár kormányzóság területén az Iszlám Állam uralma alatt álló területek visszafoglalásáért.

A dzsihadista szervezet a 2014-ben megszerzett iraki területeknek már csak töredékét tartja ellenőrzése alatt. Havíján kívül a szélsőségeseknek egyelőre sikerült megtartaniuk állásaikat a Szíriával határos Káim térségében és el-Anbár Szíriával határos, sivatagos részein.

A kormányerők július elején szabadították fel az északnyugat-iraki Ninive kormányzóság székhelyét, Moszult, majd augusztus végén Tell-Áfár városának visszafoglalásával sikerült teljesen felszabadítaniuk a kormányzóságot a dzsihadisták uralma alól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?