Floridában megnyitották a repülőtereket, megkezdődött az Irma hurrikán utáni károk felmérése

Floridában kedden megnyitották a repülőtereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. 

Miközben a hurrikánból trópusi viharrá szelidült Irma már  Dél-Karolinában pusztít, Floridában a kormányzó tájékoztatása szerint lassan kezd újraindulni az élet. 

Rick Scott kormányzó kedden délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.  

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás változatlanul nem állt helyre. Floridában kedden öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken - beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is - összesen 6.9 millió háztartás van áram nélkül.  

A floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban.  Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagyon nagy mértékben károsodott. "Lényegében a szigetcsoporton minden házat valamiképpen érintett a hurrikán" - mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is. 

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy Irma hurrikán pusztítása "nagyobb volt, mint amire számítottunk". Az elnök  szerint  mindenki keményen dolgozik a helyreállításon.

Florida északi vidékein, így Jacksonville-ben is változatlanul az áradattal küszködnek, csakúgy, mint Dél-Karolinában, ahol Irma jelenleg is pusztít. Dél-Karolinában Charleston és Savannah városok vízben állnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?