Földrengést okozott Észak-Koreában a föld alatti atomrobbantás

A dél-koreai hadsereg és több földrengéstani intézet közlése szerint Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre, immár a hatodikat, amely erős földrengést váltott ki.

A kínai földrengéstani intézet szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, a dél-koreai szerint 5,6-es, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint pedig 5,3-es a Richter-skálán. A rengést közép-európai idő szerint 5 óra 34 és 5 óra 36 perc között észlelték.

Észak-Korea néhány órával korábban jelentette be, hogy „nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, s amelyet Kim Dzsongun elnök vasárnap személyesen is megvizsgált.

A KCNA hírügynökség szerint az elnök a nyilatkozatában azt mondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét országon belül állították elő, ezért az ország a jövőben annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, és nagy magasságban is képes robbanni.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket.” Az erről szóló közleményből nem derül ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?