banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Elkészült az észak-koreai támadás terve

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tájékoztatást kapott a hadserege által kidolgozott tervekről, amelyek értelmében rakétatámadást hajtanának végre a Guam amerikai külbirtok térségében - jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Az észak-koreai vezető országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor aláhúzta, kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok már érzi a “hurkot a nyaka körül”, amit saját háborús csörtéje váltott ki. Hangsúlyozta: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak “józanul mérlegeljék mit nyerhetnek és mit veszthetnek”.

Az Egyesült Államoknak, amely elsőként telepített nukleáris fegyvereket Észak-Korea közelébe, elsőként kell meghoznia a helyes döntést, és tettekkel igazolnia, hogy enyhíteni szeretne a Koreai-félszigeten kialakult feszültségeken, illetve el akar kerülni egy veszélyes katonai összecsapást – hangoztatta Kim Dzsong Un. Egyben azt is követelte, hogy Washington hagyjon fel az “arrogáns provokációkkal” és az “egyoldalú követelésekkel”.

Washingtoni figyelmeztetés

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet. Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását Guam irányába. Trump és Abe elsődleges célja az észak-koreai rakéták kilövésének megakadályozása

Abe Sindzó japán kormányfő és Donald Trump amerikai elnök keddi telefonbeszélgetésük során megegyeztek arról, hogy elsődleges céljuk egy újabb észak-koreai rakéta kilövésének megakadályozása.

“Japán és az Egyesült Államok szilárd partnerségét, valamint Kína, Oroszország és a nemzetközi közösség együttműködését alapul véve megegyeztünk abban, hogy elsődleges célunk annak biztosítása, hogy Észak-Korea ne lőhessen ki több rakétát” – mondta el riportereknek a japán miniszterelnök.

Abe egyúttal elismerően szólt Trump elkötelezettségéről, amellyel térségbeli szövetségeseit védi a növekvő észak-koreai fenyegetéssel szemben. “Trump elnök úr megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész válaszolni minden észak-koreai fenyegetésre vagy tevékenységre, amely sérti az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt” – írta a telefonbeszélgetés után kiadott közleményében a Fehér Ház.

Védelmet ígért Japánnak az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok egy szövetségesi szerződés keretében védelmet ígért Japánnak. Magas rangú japán tisztségviselők ennek megerősítését fogják kérni a héten Washingtonban. Harmincperces beszélgetésük fennmaradó részében Trump és Abe olyan térségbeli és globális problémákról tárgyaltak, amelyekben Washington és Tokió is érdekelt – tette hozzá a Fehér Ház.

A KCNA észak-koreai állam hírügynökség kedden hírül adta, hogy Kim Dzsong Un phenjani vezetőt tájékoztatták a hadserege által a guami rakétatámadásra kidolgozott tervekről. Az Egyesült Államok óceániai külbirtoka felé tartó rakéták Japán nyugati része felett is áthaladnának.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?