Washington: Háború is lehet Észak-Korea fenyegetéséből

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet – írta az MTI.

A Pentagon  vezetője újságíróknak nyilatkozva először nem akart válaszolni, amikor az újságírók arról faggatták, vajon mi lehet az amerikai válasz az esetleges észak-koreai rakétatámadásra. Később azonban kijelentette: az Egyesült Államok „perceken belül” meghatározza a rakéta röppályáját, s ha Guam szigete ellen irányul, „azonnal leszedjük”.

James Mattis mindazonáltal hangsúlyozta: a döntés a válaszlépésről Donald Trump amerikai elnök jogkörébe tartozik. Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikus rakéta indítását Guam irányába.

Dél-Korea nem akar háborút

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút - közölte Mun Dzse In dél-koreai elnök az MTI híre szerint. 

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül - hangsúlyozta Mun Dzse In televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott.

A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak - ígérte. Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalósztalhoz. Szerinte a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?