Moszkva szerint Bukarest szándékosan provokálja Oroszországot

Diplomáciai jegyzékben tiltakozott pénteken az orosz külügyminisztérium amiatt, hogy a bukaresti hatóságok aznap nem engedték be Dmitrij Rogozin kormányfőhelyettes repülőgépét Románia légterébe.

A Románia moszkvai nagykövetének átadott jegyzék szerint Moszkva „a kétoldalú kapcsolatokat befolyásoló, szándékos provokációnak” tekinti az esetet. Az orosz külügy emlékeztet, hogy a román hatóságok 160 utas biztonságát veszélyeztették a döntésükkel, és magyarázatot vár Bukaresttől a történtekre.

Mint ismert, Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chișinău útvonalon közlekedő repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott. Bukarest arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével - utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.

Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult. A FlightRadar24.com portál szerint a repülőgép Minszkben szállt le. Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet. "Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" - idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a Mediafax hírügynökség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?