Szíria tele van fel nem robbant aknákkal és gránátokkal

Az ENSZ csütörtökön felszólította a szíriai konfliktus résztvevőit, hogy tegyék lehetővé a korábbi harcok helyszínein az aknamentesítést, és szavatolják a személyzet biztonságát - mondta New Yorkban Stephane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője.

Újságírók előtt a tisztségviselő kifejtette: a harctereken maradt, fel nem robbant eszközök rendkívüli veszélyt jelentenek a menekülők számára. Azokban a körzetekben, ahol ezek az emberek áthaladnak, rengeteg telepített akna és fel nem robbant gránát található – mondta Dujarric.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ezek az eszközök minden nap ártatlanok életét oltják ki. Csütörtökön például három iskolás gyermek lelte halálát, amikor taposóaknára lépett el-Haszeke tartomány egyik falujában. Egy nappal korábban két gyermek vesztette életét egy akna felrobbanása következtében Aleppo tartomány északi részén.

A szóvivő elmondta: június végén az ENSZ aknamentesítési szakértői orosz szakemberekkel találkoztak, és megvitatták az e témával kapcsolatos kérdéseket, hangsúlyt helyezve a tűzszerészek munkájának összehangolására. Fontosnak tartották az együttműködést a békés lakosság életkörülményeinek helyreállításában is – mondta újságíróknak Stephane Dujarric.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?