Tűzszünetben állapodott meg Trump és Putyin

Szíria egyes részeire kiterjedő tűzszünetben állapodott meg pénteken Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hamburgban, hozzátéve, hogy a tűzszünet vasárnap déltől lép életbe.

A Szíria délnyugati részén - Deraa és el-Kuneitra tartományban - kijelölt tűzszüneti övezetben a biztonságot az orosz katonai rendőrség fogja biztosítani, az Egyesült Államokkal és Jordániával egyeztetve lépéseit - mondta Szergej Lavrov, aki szerint az amerikai fél kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet ellenzéki oldalról történő betartását.

Donald Trump hangsúlyozottan felvetette Vlagyimir Putyinnak az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését a több mint két órán át tartó megbeszélésükön - közölte péntek este Hamburgban az amerikai külügyminiszter.

"Intenzív és hosszú eszmecsere folyt a témáról... Az elnök nem is egyszer hangsúlyozottan visszatért rá" - mondta Rex Tillerson. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Trump elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás.

Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben. Szíriával kapcsolatban közölte, hogy Trump és Putyin megvitatta, hogy a most bejelentett tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat.

Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően - mondta Tillerson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?