Történelmi pillanat: itt az első Trump-Putyin kézfogás

Felvétel is készült Vlagyimir Putyin és Donald Trump első elnöki kézfogásáról a hamburgi csúcs megkezdése előtt. A két vezető a nap folyamán privát megbeszélést is folytat majd, ahol minden valószínűséggel a szankciókról is szó esik.

Lencsevégre kapták a hamburgi G20-csúcson az amerikai és az orosz elnök első kézfogását.

Trump és Putyin majd később, várhatóan délután négy körül fog kétoldalú találkozót folytatni, ahol rajtuk kívül csak külügyminisztereik, Rex Tillerson, és Szergej Lavrov lesznek bent. Trump több tanácsadója is azt mondta, nincs előzetesen egyeztetett napirend, „arról fognak beszélni, amiről akarnak."

Előzetesen sok elemző azon spekulált, hogy az amerikai elnök valamiféle látványos eredményt akar majd felmutatni, elsősorban Szíria, illetve az Iszlám Állam ügyében. Putyin bármiféle esetleges szíriai engedményért cserébe az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók enyhítését akarja kierőszakolni, ami egész biztosan kiverné a biztosítékot a washingtoni törvényhozásban és Amerika európai szövetségeseinél is.

Az alaphangot viszont megadta, hogy Trump a hamburgi G20 előtt Lengyelországban turnézott, ahol a korábbi hangneméhez képest elég határozottan beszólt Oroszországnak az ukrajnai és szíriai háborúkban játszott szerepe miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?