banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Johannis jó alternatívának tartja az amerikai cseppfolyósított gázt

Érdekes és jó alternatívának nevezte Klaus Johannis az Egyesült Államok által felkínált amerikai cseppfolyósított gázt, amely csökkentheti Kelet-Közép-Európa országainak az orosz gáztól való függőségét.

Az elnök erről csütörtökön nyilatkozott román újságíróknak Varsóban a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcstalálkozóján, amelyen összesen 12 állam vesz részt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai ajánlat nem sérti-e a Berlin által a Balti-tenger alatt létesített Északi Áramlat nevű orosz-német gázvezeték működtetését, illetve a gázvezeték második ágának megépítését, Johannis kifejtette: az energiabiztonság szavatolása érdekében valamennyi ajánlatból profitálniuk kell a kelet-közép-európai országoknak.„Realistáknak kell lennünk, elsősorban hazáink gazdaságára kell gondolnunk, és ha energetikai biztonságot akarunk, akkor valamennyi, a piacon létező ajánlatból profitálnunk kell azért, hogy végül hazánk számára a legelőnyösebb feltételeket érjük el" - nyilatkozta Johannis. Hozzátette: senkinek nem kell tartania az amerikai cseppfolyósított gáztól. Rámutatott: ha az árajánlat és a szállítási feltételek előnyösek és a gáz megfelel az európai szabványoknak, akkor egy plusz forrás.

Emlékeztetett, hogy Románia nem, de az Európai Unió jelentős része nagymértékben függ az orosz gáztól, márpedig ha ez a függőség csökkenhet egy más ajánlat következtében, akkor ebből mindenki csak nyerhet. „Minél több az ajánlat, annál előnyösebb helyzetbe kerül a fogyasztó" - érvelt Iohannis.

Andrzej Duda lengyel elnök a csúcstalálkozón mondott megnyitó beszédében kijelentette, hogy Lengyelország az ország északnyugati határától egészen a horvátországi Krk szigetéig húzódó, egységes gázfolyosó létrehozását szeretné elérni.

Kapcsolódók

Kimaradt?