Medián: félmillió szavazó hagyta el a Fideszt

Megtépázta a kormánypárt és az államfő népszerűségét az elmúlt három hónap – derül ki a Medián felméréséből.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az utóbbi negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól.

A Jobbik a teljes népességben 14 százalékra emelkedett, a választani tudó "biztos" szavazók közül 20 százalék áll a pártmögött. A további ellenzéki pártok együttes támogatottsága 20 százalékról 24 százalékra nőtt három hónap alatt a teljes népességben, az MSZP 9 százaléka mellett a DK és az LMP 4-4 százalékon, a Momentum 2 százalékon, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Moma és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll, a Liberálisok jelenleg nem mérhetők.

A felmérést a Medián április 21. és 26. között végezte, vagyis bőven azután, hogy a kormány a legnagyobb tiltakozást kiváltó, CEU elleni támadása elindult.

Áder János államfő népszerűsége 11 pontot zuhant. Orbán Viktor 9 pontot esett vissza, miközben Vona Gábor (Jobbik) és Hadházy Ákos (LMP) szimpatikusabb lett a választóknak. Érdekes azonban, hogy míg Botka László (MSZP) országos ismertsége 78 százalékról 91 százalékra ugrott, addig népszerűsége nem változott, az továbbra is 34 ponton áll, akárcsak Vona Gáboré vagy Kósa Lajosé (Fidesz).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?