A szíriai kormány támogatja az orosz javaslatot

A damaszkuszi kormány támogatja az orosz javaslatot négy biztonsági övezet létrehozásáról Szíriában - közölte a szíriai külügyminisztérium. A tárca közleményét a SANA szíriai hivatalos hírügynökség idézte csütörtökre virradóra.

A külügyminisztérium közölte, hogy támogatja az orosz javaslatot, és megerősíti elkötelezettségét a tavaly december 30-án tető alá hozott tűzszüneti megállapodás végrehajtása iránt.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Szocsiban, a kétoldalú tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezleten közölték: egyetértenek abban, hogy Szíriában úgynevezett deeszkalációs, biztonsági övezeteket kell létrehozni a civil lakosság védelmére.

Putyin szerint további egyeztetések szükségesek a biztonsági övezetek működtetésének kialakításához. Mint mondta, ha ezekben nem folynának katonai műveletek, akkor az ilyen övezetek felett valószínűleg betilthatnák a harci gépek repülését. Hozzátette, hogy orosz és török katonai szakértők együttműködnek a szíriai béke helyreállítását célzó lépések kidolgozásában.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította az övezetek létrehozását a kedden folytatott telefonbeszélgetésük alkalmával.

Erdogan csak egy biztonsági zóna létrehozásáról tett említést Idlíb tartományban, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter Szocsiban adott nyilatkozata szerint négy ilyen övezetet terveznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?