A MIÉRT a YEPP kongresszusán: hátat fordított az EPP-nek a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hátat fordított az Európa Néppártnak (EPP), amikor az RMDSZ törvénykezdeményezését megtámadta az alkotmánybíróságon - hangoztatták Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) dubrovniki kongresszusán a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) képviselői - írja az RMDSZ hírlevele.

A közlemény emlékeztet: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatta a kisebbségek anyanyelvhasználatának kiterjesztésére vonatkozó RMDSZ-es törvénykezdeményezését, de két másik párttal, a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) az alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt.

„Ezzel a cselekedettel a Nemzeti Liberális Párt hátat fordított az Európai Néppárt értékrendjének, hiszen a Néppárt mindig kiemelt figyelmet fordított a kisebbségi jogok védelmére és a nacionalizmus elleni küzdelemre” – idézte a hírlevél Ambrus Zsombort, a Magyar Ifjúsági Értekezlet delegációjának vezetőjét, aki az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének tisztújító kongresszusán vett részt.

A horvátországi Dubrovnikban Ambrus Zsombor a MIÉRT azon meggyőződésének is hangot adott, miszerint az újonnan megválasztott elnök, Andrianos Giannou (PNL) ismeri az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetét és problémáit, ezért az általa képviselt ifjúsági szervezet teljes vállszélességgel támogatja őt.

„Sokszor el kell még mondanunk, hogy a román pártok sok esetben kettős játékot játszanak. Nyitottságról beszélnek Brüsszelnek és a nagyvilágnak a kisebbségi kérdéseket illetően, itthon pedig megpróbálnak megakadályozni mindent, ami előrelépést jelenthet a kisebbségi problémák megoldásában. Az alkotmánybíróságon megtámadott RMDSZ-es törvényjavaslat is ezt bizonyítja”- mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?