Észak-Koreai rakétatámadásoktól tartanak Japánban

Polgári védelmi gyakorlattól készítik fel a hatóságok ezekben a napokban Japán lakosságát egy esetleges észak-koreai rakétatámadásra.

A tokiói kormány felszólította a prefektúrákat, tegyenek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a polgárokat ne érjék váratlanul a légi csapások. A lakosságnak azt ajánlják, rakétatámadás esetén maradjanak nyugodtak, és keressenek fedezéket a legközelebbi betonépületben, ahol feküdjenek a földre. Oszakában arra kérik fel a diákokat, ne hagyják el az osztálytermeket, bújjanak az iskolapadok alá.

Egy Észak-Koreából induló rakéta tíz perc alatt érheti el Japán területét. Oszaka polgármestere, Hirofumi Yoshimura felhívta a lakosság figyelmét, hogy ennél kevesebb idejük lesz fedezéket keresni. Nem biztos ugyanis, hogy a japán légvédelem már a kilövése pillanatától érzékelni tudja a rakétát.

Bunkereket építenek

Közben Egyre több japán építtetne atombunkert a fokozódó észak-koreai fenyegetés miatt. Oribe Nobuko vállalkozása áprilisban nyolc megrendelést is kapott. “Azt akarják, hogy menjünk ki azonnal, tegyünk árajánlatot” – magyarázta Oribe.

Egy másik cég, az Earth Shift a kereslet megtízszereződéséről beszélt. Megsokszorozódott a radioaktivitás és a mérges gázok elleni levegőszűrők forgalma is. A hónap közepén Abe Sinzo japán miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea a szarin nevű idegméreggel láthatja el rakétáit.

„Pénzre és időre van szükség, hogy védőbunkert építsünk, azonban ebben a feszült légkörben folyton azt halljuk, hogy az azonnal kell” – mondta Oribe vevőiről, akik között elsősorban családok és kisebb cégek találhatók.

Egy legfeljebb 13 embernek menedéket nyújtó bunker nagyjából 25 millió jenbe kerül, és mintegy négy hónap alatt készül el. Az óvóhely biztonságot ígér a hirosimaival megegyező nagyságú atombomba robbanásától 660 méteres távolságra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?