Az Egyesült államok a Lex CEU felfüggesztését kéri

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja, hogy ne alkalmazza a magyar kormány a CEU bezáratására hozott törvényt – közölte Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője kedden este.

„Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt, amit a múlt héten fogadott el a magyar parlament, és ezen a héten az elnök is aláírt. Úgy látjuk, hogy a törvény veszélyezteti a CEU további működését, holott ez egy kiemelkedő tudományos intézet. Fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az Egyesült Államok között. Őszintén szólva a szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban" – fogalmazott Toner.

A szóvivő elmondta, meglátásuk szerint a törvény más amerikai egyetem oktatási programokat is veszélyeztet.

"Tisztában vagyunk a helyzettel, hiszen Tom Shannon külügyi államtitkár a múlt héten találkozott a CEU rektorával, Michael Ignatieffel, hogy megvitassák a törvény hatását az egyetemre. Úgyhogy sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását. A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk, amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is” – tette hozzá.

Címlapi illusztrációnk forrása: 24.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?