Uniós szankciókkal fenyegeti saját pártcsaládja az Orbán-kormányt

A Közép-Európai Egyetemet (CEU) ellehetetlenítő törvénymódosítás miatt súlyos uniós szankciók várhatnak a magyar kormányra – jelentette ki az Euractiv portálnak Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

Siegfried Mureșan elmondta, az EPP – amelynek a magyar kormánypártok is tagjai – az április 29-i ülésén foglalkozik a Fidesz-KDNP-vel. Tájékoztatása szerint az EPP „mély belső megbeszéléseket fog tartani és figyelemmel követi az Európai Bizottság értékelését a legutóbbi magyar jogszabály törvényességéről”.

A Bizottság jövő szerdán vizsgálja a lex CEU-t. Az EPP szerdán foglalkozott a magyarországi törvénymódosítással. Az Index értesülései szerint Manfred Weber frakcióvezető azt mondta, felkérik az Európai Bizottságot az elemzésre, de bízik a fideszes képviselőtársaiban, és türelemre intett.

Az EPP szóvivője azonban az Euroctivnak adott nyilatkozatában azt is kijelentette: a Lisszaboni Szerződés 7-es cikkelye alapján akár eljárás is indulhat Magyarország ellen. A „nukleáris opcióként” emlegetett eljárásnak több lépcsője van. A végén akár egy tagállam bizonyos jogait, például a szavazati jogát lehet felfüggeszteni.

Az Index emlékeztet: a többi uniós kormány egyhangú szavazata kellene, hogy a szankciók bevezetéséig eljussanak. Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy ha ilyesmivel próbálkoznának a lengyelek ellen, megvétózná, és valószínűleg ez fordított irányban is működne.

Már sokszor röpködtek fenyegetések a hetes cikk beindításáról, de még soha nem történt meg. Az viszont erős jelzés lenne, ha pont a magyar kormány lenne az első, ráadásul a saját politikai családja kezdeményezné.

Kapcsolódók

Kimaradt?