BBC: Az ETA szombaton végleg leteszi a fegyvert

A BBC péntek hajnali beszámolója szerint a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet szombaton feladja teljes fegyverzetét.

Az ETA-nak a brit közszolgálati médiatársasághoz eljutott pénteki keltezésű, spanyolul, illetve tört angolsággal megírt hivatalos levele szerint az ETA már fegyvertelen szervezet, miután átadta a birtokában lévő fegyvereket és robbanószereket „baszk civil társadalmi képviselőknek”. Az ETA levele szerint azonban a folyamat még nem zárult le, és a szombati nap lesz „a leszerelés napja”. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a leszerelési folyamat ellen „a béke ellenségei még mindig támadást indíthatnak”.

A levél azzal vádolja a spanyol és a francia hatóságokat, hogy továbbra is csak „győztesekben és vesztesekben” tudnak gondolkodni, és makacsul ragaszkodnak „a karhatalmi megoldáshoz”. Az ETA már 2011-ben tűzszünetet hirdetett, de fegyvereit akkor még nem szolgáltatta be. A baszk függetlenségért küzdő csoport támadásaiban az elmúlt négy évtizedben nyolcszáznál többen vesztették életüket, és több ezren megsérültek.

A BBC hangsúlyozza kommentárjában, hogy a francia és a spanyol hatóságok az utóbbi években az ETA több száz tagját, köztük sok vezetőjét őrizetbe vették, és fegyverzetének jelentős részét lefoglalták.

Kapcsolódók

Kimaradt?