Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak a török partoknál

Elsüllyedt egy menekülteket szállító gumicsónak pénteken az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi török kikötővárosnál, tizenkét ember meghalt, köztük öt gyerek és két nő – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A parti őrség hét menekült életét meg tudta menteni. A csónakban összesen 22 szíriai migráns és két török állampolgárságú csempész tartózkodott, de egyiküknél sem volt mentőmellény. Az érintettek Számosz görög szigetre próbáltak átjutni illegális úton.

Az incidens során három menekült eltűnt, a hatóságok levegőből és vízen is keresik őket. Miután a csónak felborult, a két csempésznek sikerült kiúsznia a partra és segítségért kiáltoztak. A rendőrség később őrizetbe vette őket.

A tavaly március 18-án Brüsszel és Ankara között aláírt menekültügyi megállapodás következtében töredékére esett vissza a Törökországból a görög szigetekre tartó menekültek száma és ritkává váltak a hasonló esetek.

Ugyanakkor az Európai Unió és a Törökország között a közelmúltban kirobbant diplomáciai viszály hatására több török miniszter azzal fenyegetőzött, hogy elállnak az egyezménynek attól a pontjától, amely a menekültek visszatartásáról rendelkezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?