banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Terrorveszélyre hivatkozva szigorította a légiközlekedés szabályait Washington és London

Az amerikai hatóságok terrorveszélyre hivatkozva nyolc muzulmán többségű ország tíz repülőteréről az Egyesült Államokba tartó járatokon megtiltották a nagyobb elektronikai eszközök felvitelét a fedélzetre. A brit kormány is korlátozza bizonyos elektronikus eszközök fedélzeti szállítását.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium döntése a Jordániából, Egyiptomból, Törökországból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból, Marokkóból és Katarból az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre vonatkozik. Az érintett légi kikötők: Ammán, Kairó, Kuvaitváros, Doha, Dubaj, Isztambul, Abu-Dzabi, Casablanca, Rijád és Dzsedda nemzetközi repülőterei.

Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem vihetők fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.A fenti repülőterekről összesen kilenc légitársaság - a Royal Jordanian Airlines, az Egypt Air, a Turkish Airlines, a Saudi Arabian Airlines, a Kuwait Airways, a Royal Air Maroc, a Qatar Airways, az Emirates és az Etihad Airways - indít közvetlen járatokat az Egyesült Államokba. Ezeknek a légitársaságoknak péntekig van idejük arra, hogy eleget tegyenek a szigorításoknak.

Washingtoni tisztségviselők azzal indokolták a szigorításokat, hogy hírszerzési jelentések szerint terrorcsoportok elektronikus eszközökbe rejtett robbanószerkezeteket akarnak felcsempészni a repülőgépekre.

Anglia is szigorít

A Downing Street szóvivője kedd délután bejelentette: az új repülésbiztonsági rendelkezés értelmében "normál méretű" mobiltelefonnál nagyobb elektronikus berendezések nem vihetők fel az utaskabinba a Törökországból, Libanonból Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokon.

A kormányrendelet alapján csak olyan elektronikus eszköz szállítható az ezekből az országokból brit célállomások felé felszálló gépek fedélzetén, amelyeknek hosszúsága nem haladja meg a 16 centimétert, szélessége a 9,3 centimétert, vastagsága pedig a 1,5 centimétert. Az ennél nagyobb telefonokat, laptopokat és táblagépeket csak az érintett országokból Nagy-Britanniába induló járatok csomagterében lehet elhelyezni.

Ankara helyteleníti a lépést

A Turkish Airlines török légitársaság kedden bejelentette: eleget tesznek a rendelkezésnek, és elsőként a szerda reggeli Isztambul-New York járatukon alkalmazzák azt.

Ahmet Arparslan török közlekedési miniszter ugyanakkor egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte a lépés az utasok kényelmére és az utazók számára is hatással lesz.

Mint fogalmazott: Törökországból nemcsak „jókedvükben” utaznak az emberek az Egyesült Államokba, hanem kereskedelmi és egyéb kapcsolatok fejlesztése érdekében is. Kiemelte: Isztambul évente több mint 80 milliós légiutas-forgalmat bonyolít. Óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy összetévesszék Törökországot "más helyekkel" - hangoztatta.

A miniszter jelezte: Ankara egyeztetést folytat az illetékes amerikai hatóságokkal és hangsúlyozza az intézkedés enyhítésének szükségességét.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?