Mégis megmarad Băsescu moldovai állampolgársága?

Hatályon kívül helyezte egy chișinăui kerületi bíróság azt az elnöki rendeletet, amellyel Igor Dodon oroszbarát moldovai elnök januárban visszavonta Traian Băscescu volt román államfő moldovai állampolgárságát – közölte újságírókkal kedden az államfőt beperelő Băsescut képviselő Andrei Bivol ügyvéd.

„A moldovai elnök lépését indokoló további bizonyítékok benyújtásáig a bíróság hatályon kívül helyezte a rendeletet” – mondta az ügyvéd.

A bírósági döntésre reagálva Maxim Lebedinschi, Dodon elnök jogi tanácsadója a Facebook közösségi portálon közölte, hogy az elnöki hivatal tanulmányozza az ítéletet, és fellebbezni fog ellene fellebbviteli bíróságon. Hozzátette, hogy Dodon rendeletének aláírásakor „valamennyi törvényi előírást betartották”.

Igor Dodon január 2-án írta alá a rendeletét, amellyel megvonta Băsescutól a moldovai állampolgárságot, azzal indokolva ezt, hogy jogellenesen jutott hozzá. Az elnöki hivatalban kifejtették, hogy moldovai állampolgárságot nem kaphat olyan személy, aki terrorizmussal, a nemzetbiztonság, a közrend és a lakosság egészségének és erkölcsének veszélyeztetésével hozható összefüggésbe. Megjegyezték, hogy Băsescut Romániában korrupcióval vádolják, és több bűnügyben is gyanúsítottként szerepel.

A Moszkva-barát szocialista politikus, Igor Dodon, november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást. Băsescu feleségével, Mariával a választási kampányban, november 3-án tette le Chișinăuban a moldovai állampolgársági esküt, amelyet 2016 júniusában adományozott nekik rendelettel Nicolae Timofti leköszönő elnök. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledést szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Băsescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. Băsescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség által idézett közvélemény-kutatások szerint Băscescu elképzelését a moldovaiak mindössze 20, a románoknak pedig közel 68 százaléka támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?