Megfoszthatják Traian Băsescut a moldovai állampolgárságától

Megfosztaná Traian Băsescut a frissen megszerzett moldovai állampolgárságától a chișinăui parlament legnagyobb ellenzéki pártjának elnöke. Igor Dodon ezt meg is teheti, ha ősszel Moldova Köztársaság államfőjévé választják.

Mint korábban megírtuk, a chişinăui elnöki hivatal csütörtökön jelentette be, hogy a Moldovai Köztársaság állampolgárává fogadta az államelnöki tisztséget 2004 és 2014 között betöltő Traian Băsescut. Radu Timofti moldovai államfő aznap írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében – a román állampolgárságát megőrző – Traian Băsescu és felesége, Maria Băsescu megkapta a moldovai állampolgárságot is.

A chişinăui oroszbarát ellenzéknek azonban nem tetszik ez a lépés. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Moldovai Szocialista Párt (PSRM) elnöke, Igor Dodon máris bejelentette, hogy ősszel megfosztja Băsescut a moldovai állampolgárságtól, ha megnyeri az államfőválasztást.

„Băsescu úgy vonul be az ország történetébe, mint aki a legrövidebb ideig volt Moldova állampolgára. A választás után visszavonjuk. Nagy egyesüléspártiként vajon Băsescu felesküdött a Moldovai Köztársaság alkotmányára?” – tette fel a kérdést Igor Dodon. A politikus felmérések szerint nagy eséllyel indul az államfőválasztáson, amelyet idén először közvetlenül, a szavazópolgárok részvételével rendeznek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?