Egyre több szövetségi állam fordul szembe Trump bevándorlásellenes politikájával

Gyarapodik azoknak az amerikai államoknak a tábora, amelyek ellenzik Donald Trump elnök beutazást korlátozó újabb rendeletét is. 

Csütörtökön, helyi idő szerint az esti órákban, Oregon állam igazságügyi tárcájának vezetője, Ellen Rosenblum is bejelentette: megtámadják a beutazást átmenetileg korlátozó újabb elnöki rendeletet. 

A bejelentésre azt követően került sor, hogy öt szövetségi állam - Hawaii, Washington, New York, Massachusetts és Minnesota - bejelentette: peres úton támadja meg Donald Trump második elnöki rendeletét. Ellen Rosenblum - részletek említése nélkül - leszögezte: az új elnöki rendelet kárt okoz Oregonnak, lakóinak, munkaadóinak, vállalatainak, oktatási intézményeinek, egészségügyi ellátórendszerének és egész gazdaságának. 

Más szövetségi államok - köztük Illinois, Iowa, Vermont, Maine, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Új-Mexikó, Kalifornia - nyilatkozatot tettek közzé, amelyben támogatásukról biztosítják az elnöki rendeletet jogi úton megtámadó államokat. 

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta: a kormányzat meggyőződése szerint az új elnöki rendelet kiállja a jogi vizsgálatok próbáját, és a Fehér Ház "bizakodó".  

Donald Trump hétfőn írta alá a beutazásokat egyes országokból átmenetileg korlátozó új rendeletét, amely az első - január 27-én megjelent - rendelet módosított változata. Elvileg március 16-án kell életbe lépnie. Az előző rendelethez hasonlóan ezt is átmeneti időre szánja a kormányzat, s ezalatt kidolgozza a határellenőrzés új és szigorúbb módszereit.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?