Németország nagykövete: a Brexit után Románia fontos szerepet kaphat az EU-ban

Románia fontos szerephez jut az Európai Unióban a Brexit után, mert Nagy-Britannia kivonulását követően a hatodik legnépesebb ország lesz - jelentette ki Németország romániai nagykövete, Cord Meier-Klodt pénteken Nagyszebenben. 

A diplomata azt mondta, jelenleg Európa megőrzése és megerősítése az elsődleges cél. "Szilárd meggyőződésem, hogy Romániának lehetősége nyílik fontos szerephez jutnia Brexit után, mert Nagy-Britannia kivonulásával az Európai Unióból Románia a lakosság számát tekintve az EU hatodik helyére kerül. Üdvözlöm a tényt, hogy Románia ezen kormánya is támogatja a jogállamiság értékeit, az európai értékeket és a korrupcióellenes harcot (...) ebből a szempontból jó alkalom adódik 2019-ben, amikor Románia az EU elnökségét tölti majd be. Romániának, elnöki minőségében, alkalma nyílik majd megoldásokat találni az Unió jövőjét érintő problémákra, és ezzel megalapozhatja azt a hírnevét, hogy őszinte játékos" - jelentette ki Cord Meier-Klodt. 

A diplomata elmondta, romániai tartózkodásának első két hónapja egybeesett a 13-as kormányrendelet miatt kirobbant tüntetések időszakával, és nagyon mély benyomást tett rá a lakosság fellépése az európai értékek védelmében. 

Cord Meier-Klodt emlékeztetett, hogy az idei év három fontos jubileumot egyesít: a Németországi Szövetségi Köztársaság és Románia diplomáciai kapcsolatának 50., a két ország közti barátsági szerződés megkötésének 25., és Románia uniós csatlakozásának 10. évfordulóját – írja az Agerpres.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?