London polgármestere: Európa elveszítheti globális pénzügyi központját

London az egyetlen, valóban globális európai pénzügyi szolgáltatási központ, de ha Nagy-Britannia kivonul az EU egységes belső piacáról, Európa elveszítheti ezt a pénzügyi központot - mondta Sadiq Khan, London polgármestere a davosi világgazdasági fórumon szerda este tartott beszédében.

Előző nap Theresa May miniszterelnök a brit kormány Brexit-tárgyalási célkitűzéseit részletező beszédében kijelentette: Nagy-Britannia nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát a piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

Sadiq Khan azonban a londoni polgármesteri hivatal által ismertetett szerda esti davosi beszédében hangsúlyozta: London számára kritikus fontosságú a privilegizált hozzáférés az EU egységes belső piacához, ezt a tényt “nem lehet csak úgy félresöpörni”, ahogy Theresa May tette. Sőt, e hozzáférés biztosítását kell az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások elsődleges fontosságú napirendi pontjává tenni – tette hozzá. Khan szerint elvitathatatlan, hogy London Európa pénzügyi és kereskedelmi fővárosa, és az egész európai gazdaság növekedésében kulcsfontosságú szerepe van.

A londoni polgármester szerint a “kemény Brexit” – vagyis ha Nagy-Britannia nemcsak az EU-ból, hanem az unió egységes belső piacáról is kivonul – elvágná Európát egyetlen ténylegesen globális pénzügyi központjától, és ez fennakadásokat okozna a kontinentális Európa olyan fontos reálgazdasági szektorainak beszállítói láncolatában is, mint az autóipar vagy a repülőgépipar.

Nem lesz Párizs, Frankfurt, Madrid az új London

Sadiq Khan nyíltan figyelmeztette a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor vállalatainak átcsábításával próbálkozó európai városokat arra, hogy ne számítsanak áttelepülési hullámra a Cityből. Kijelentette: senki sem feltételezheti, hogy a jelenleg Londonban honos pénzügyi intézmények Párizsba, Frankfurtba vagy Madridba helyezik át székhelyüket vagy egyes tevékenységeiket.

A londoni polgármester szerint az üzleti vezetők körében az ugyanis az egyértelmű, konszenzusos vélemény, hogy ezek a pénzügyi vállalkozások Londonból nem más európai központokba vonulnának át, hanem elhagynák Európát, és inkább New Yorkba, Szingapúrba vagy Hongkongba költöznének.

A rivális európai nagyvárosok azonban más véleményen vannak. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás óta – amelyen a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – Párizs, Frankfurt, Dublin, Luxemburg, Amszterdam, Madrid, Pozsony, Varsó és Málta is aktívan igyekszik átcsábítani a Londonban honos pénzügyi szolgáltatási vállalatokat.

Benoit de Juvigny, a francia tőzsdefelügyelet (AMF) főtitkára a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a  brit EU-tagság megszűnése miatt több nemzetközi nagybank is vizsgálja annak lehetőségét, hogy egyes szolgáltatásait Londonból Párizsba telepítse át. Az AMF-főtitkár szerint sok, jelenleg Londonban működő pénzügyi szolgáltatási vállalat egyelőre “az informális érdeklődésnél tart”, de egyes citybeli nagybankok ezen már messze túljutottak, a tervezés előrehaladott szakaszában járnak, “gyakorlati kérdéseket tesznek fel”, sőt, többen közülük el is végezték az egyes tevékenységi körök áttelepítéséhez szükséges, részletekbe menő vizsgálatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?