A magyar külügyminiszter szóvá fogja tenni Bukarestnek az Igazi Csíki Sör ügyét

A magyar külügyminiszter fel fogja vetni az Igazi Csíki Sörrel történteket a február végi magyar-román külügyminiszteri találkozón. Szijjártó Péter ezt egy interpellációra adott válaszában helyezte kilátásba kedden.

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány figyelemmel kíséri az Igazi Csíki Sör ügyét és a hozzá kapcsolódó jogi eljárásokat, és a témát fel fogja vetni a február végi magyar-román külügyminiszteri találkozón. A külügyminiszter jelezni fogja a román félnek, hogy az ítélet komoly aggodalmat kelt az erdélyi magyarok körében, akik ezt nyelvhasználati jogaik korlátozásaként értékelik.

Szijjártó ezt a lépést két jobbikos képviselő interpellációjára válaszolva helyezte kilátásba. Sneider Tamás és Szávay István azzal kapcsolatban fordult a külügyminiszterhez, hogy az Igazi Csíki Sör gyártója pert vesztett a Heineken romániai leányvállalata ellen. A Heineken birtokolja a Ciuc sörmárkát, ami évtizedekig „csíki sör” néven volt közismert az erdélyi magyarok között, a romániai bíróság pedig eltiltotta az Igazi Csíki Sör gyártóját attól, hogy ezt a nevet használja.

„Újabb támadás a székely identitás, a magyar nyelv és szimbólumok ellen?” – ez volt Sneider és Szávay írásbeli kérdésének címe. A két jobbikos politikus elismeri, hogy két profitorientált sörgyártó vitájáról van szó, aminek „részleteit nem ismerik”, de szerintük az ügynek lehet olyan vetülete, ami érinti az Alaptörvény azon cikkét, ami kimondja, hogy Magyarország segíti a határain kívül élő magyarok egyéni és közösségi jogainak érvényesítését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?