Román határrendészek 52 menekültet mentettek meg az Égei-tengeren

Román határrendőrök mentettek meg az Égei-tengeren egy több mint 50 személyből álló menekültcsoportot, köztük 21 gyermeket - tájékoztat a határrendészeti főfelügyelőség.

A parti őrség MAI 1102-as számú, az Égei-tengeren küldetésben lévő hajójának legénysége szíriai, iraki, algériai és kuvaiti állampolgárokat mentett meg egy csónakból, és a görögországi Kiosz sziget kikötőjébe szállította őket.

A MAI 1102 hajó az Európai Unió tengeri határainál teljesít szolgálatot az EPN POSEIDON SEA elnevezésű görög-román közös program keretében. A hajó legénysége szerdán, az Égei-tengeren pillantott meg egy menekültekkel teli, motoros gumicsónakot. A görög határőrség helikopterének segítségével 52 személyt emeltek be a hajó fedélzetére, közülük 18 férfi, 13 nő és 21 gyermek. Saját nyilatkozatuk értelmében Szíria, Irak, Algéria és Kuvait állampolgárai - derül ki a határrendészet közleményéből.

A MAI 1102 nevű hajón 23 határrendőr teljesít szolgálatot január elsejétől az Égei-tengeren. Küldetésük kezdete óta a kioszi kikötői rendőrséggel közösen eddig már 337 menekültet mentettek ki a görög fennhatóság alá tartozó vizekből. 

Kapcsolódók

Kimaradt?