Republikánus politikus figyelmeztette Trumpot

John McCain arizonai republikánus szenátor pénteken délelőtt közleményt adott ki, amelyben arra figyelmezteti Donald Trump elnököt, hogy ne oldja fel az Oroszország elleni szankciókat.

A közleményt kevesebb mint egy nappal azelőtt jelentette meg a republikánus szenátor, hogy Donald Trump a tervek szerint telefonbeszélgetést folytattVlagyimir Putyin orosz elnökkel. Trump és Putyin várhatóan szombaton beszél egymással. McCain arra sürgette az elnököt, hogy ne tegyen "meggondolatlan" lépést és ne oldja fel az Oroszország ellen érvényben lévő szankciókat.

"Amerika és szövetségeseink nemzetbiztonsági érdekei védelmében remélem, hogy Trump elnök véget vet a találgatásoknak és visszautasít egy ilyen meggondolatlan irányvonalat" - olvasható a szenátor közleményében. McCain leszögezte, hogy amennyiben figyelmeztetése nem talál meghallgatásra, akkor kongresszusi kollégáival közösen azon fog munkálkodni, hogy törvénybe is foglalják ezeket a szankciókat.

McCain szenátor pénteki közleményében még hozzátette: Trumpnak emlékeznie kellene arra, hogy az előző három amerikai adminisztráció mindegyike megpróbálta javítani az amerikai-orosz viszonyt, de kudarcot vallottak, mert - mint McCain fogalmazott - "Putyin ellenségünk akar lenni". Az orosz elnök szerinte minden lehetséges alkalommal megpróbálja aláásni az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket.

Kellyanne Conway, Trump tanácsadója a CBS televízió péntek reggeli műsorában sejtetni engedte, hogy Donald Trump feloldhatja az Oroszország elleni szankciókat, ahogyan fogalmazott: ez "megfontolás tárgya". John McCain és Ben Cardin demokrata párti szenátor már pár nappal ezelőtt jelezte: republikánus és demokrata párti szenátorok egy csoportja arról készít elő tervezetet, hogy újabb szankciókat foganatosítsanak Moszkva ellen, és a már meglévőket pedig - amelyeket Obama elnök hozott - törvénybe iktassák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?