Halálra ítélték a lányát élve elégető pakisztáni nőt

Halálra ítélt egy pakisztáni bíróság hétfőn egy anyát, aki elevenen elégette a lányát, amiért a család engedélye nélkül ment férjhez. Parvin Bibi a lahori különbíróság előtt beismerte, hogy tavaly júniusban meggyilkolta saját lányát, mert állítása szerint "szégyent hozott a családra".

A 18 éves Zinat Rafik egy héttel a meggyilkolása előtt feleségül ment egy férfihoz, Haszan Hanhoz, és megszökött, hogy férjével annak családjához költözzön.

A bíróság Zinat fivérét, Aniszt életfogytiglani börtönre ítélte, miután bebizonyosodott, hogy az anya és a fivér először ütlegelte a lányt, majd az anya benzinnel leöntötte és felgyújtotta az áldozatot.

Az Emberi Jogi Bizottság nevű független pakisztáni szervezet szerint valósággal burjánzik a nők elleni erőszak az ázsiai országban. Médiajelentések szerint 2015-ben több mint 2100 hasonló gyilkosságot követtek el nők ellen.

A pakisztáni parlament októberben hozott törvényt a hibásan "becsületgyilkosságoknak" nevezett rémtettek ellen, három hónappal azután, hogy Kandel Balos modell-színésznőt megfojtotta a bátyja.

A becsületgyilkosságok áldozata legtöbbször nő, a gyilkos pedig egy rokon, aki a család megbocsátása révén megúszhatja a büntetést. Az új törvény értelmében a családtagok megkegyelmezhetnek a gyilkosnak, ha halálra ítélik, de a büntetést ez esetben életfogytiglani börtönre kell változtatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?