banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Hiába bocsátanak meg a rokonok, büntetni fogják a becsületgyilkosságokat Pakisztánban

Az eddigi szabályozás alapján az áldozat hozzátartozói megbocsáthattak a tettesnek, ami rendszerint előfordult, mert a becsületgyilkosságokat főként családon belül követik el. A jövőben azonban csak életfogytiglani börtönbüntetésre enyhíthetik a rokonok az esetleges halálbüntetést - tájékoztat az EuroNews. 

A kétszeres Oscar-díjas pakisztáni filmrendező, Sharmeen Obaid-Chinoy a változtatás egyik leghíresebb támogatója. Szerinte az egész országban szemléletváltásra van szükség.

"A kisvárosokban és a falvakban az emberek úgy gondolják, hogy a becsületgyilkosság nem bűncselekmény, mert utána soha nem megy senki börtönbe. Országos párbeszédet kell folytatni erről, mert az embereknek meg kell tudniuk, hogy ez milyen komoly bűn. Nem a vallásunk és a kultúránk része, hanem egy előre megfontolt gyilkosság, amiért börtönbüntetés jár" – nyilatkozta a filmrendező.

Évente mintegy 500 nőt ölnek meg Pakisztánban a saját rokonai. Az országban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy “a pakisztáni Kim Kardashiannak” nevezett Kandil Balocs modellt a saját testvére fojtotta meg, mert szerinte szégyent hozott a családjára.

Az iszlámábádi parlament döntött arról is, hogy a nemi erőszakot elkövetőket a jövőben 25 éves börtönbüntetésre ítélik.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?