A Clinton-házaspár is jelen lesz Trump beiktatási ünnepségén

Hillary Clinton, az amerikai demokraták volt elnökjelöltje és férje, Bill Clinton volt elnök kedden bejelentette, hogy részt vesz Donald Trump megválasztott elnök január 20-i beiktatási ceremóniáján. A beiktatáson több más volt elnök és hitvese is részt vesz majd.

A Clinton házaspár előtt röviddel George W. Bush volt elnök is hivatala közölte, hogy ő és felesége, Laura Bush szintén jelen lesz a beiktatási ünnepségen. Bushék „örvendenek, hogy szemtanúi lehetnek a hatalom békés átadásának, amely az amerikai demokrácia egyik alappillére, és Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök beiktatásának” – olvasható a közleményben.

Az amerikai politikában hagyomány, hogy a régebbi elnökök és hitveseik részt vesznek az új elnök beiktatási ceremóniáján a Capitolium előtt. Hillary és Bill Clinton részvételéről azonban eddig ellentmondásos hírek keringtek az amerikai sajtóban. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy Hillary Clinton a demokraták elnökjelöltjeként ádáz és keserű küzdelmet vívott Donald Trumppal, a republikánusok jelöltjével, s végül alulmaradt. A választási vereség óta a volt first lady és külügyminiszter nem is nagyon jelenik meg a nyilvánosság előtt, csak két gyermekjogi konferencián vett részt, amiről még a választások napja előtt állapodott meg a szervezőkkel. A Clinton házaspárt korábban kifejezetten baráti kapcsolat fűzte Donald Trumphoz és feleségéhez, Melaniához, a választási csaták tüzében azonban ez a barátság megsemmisült, s Clintonék keddig nem nyilatkoztak arról, elmennek-e Trump beiktatására.

Az Egyesült Államok 45. elnökének beiktatási ünnepségén jelen lesz Jimmy Carter korábbi elnök és felesége, Rosalynn is, ám a 92 éves idősebb Bush az egészségi állapota miatt várhatóan nem tud Washingtonba utazni.

Kapcsolódók

Kimaradt?