Újabb részletek derültek ki a lezuhant orosz repülőről

"Teljességgel kizárható", hogy terrorcselekmény okozta volna az orosz védelmi hadsereg Szocsiból a szíriai Latakiába tartó gépének tragédiáját - közölte vasárnap Viktor Ozerov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) elnöke a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

Ozerov szerint a szerencsétlenséget műszaki hiba vagy a legénység hibája okozhatta, de szerinte nem lehetett terrorcselekmény, mert a gépet a hadsereg üzemeltette. A gép 92 emberrel a fedélzetén két perccel a felszállás után tűnt el a radarképernyőről és a Fekete-tengerbe zuhant. A mentők eddig négy áldozat holttestét találták meg a szocsi partok közelében.

A gépen katonák, a hadsereg Alekszandrov együttesének 64 tagja, közöttük Valerij Halilov, az együttes vezetője, Anton Gubankov, a védelmi tárca kulturális főosztályának vezetője, kilenc újságíró - a Pervij Kanal, az NTV és a Zvezda televízió munkatársai -, Jelizaveta Glinka, a Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa, valamint 8 fős legénység utazott.

A védelmi tárca közlése szerint Szocsi térségében nem találtak túlélőket.  A Tu-154 típusú, három hajtóműves gépet 1983-ban helyezték forgalomba és utoljára 2014 decemberében esett át a tervezett nagyjavításon. A gépet Roman Volkov, első osztályú tapasztalt pilóta vezette, aki eddig több mint háromezer órát repült - közölte az orosz védelmi minisztérium. A Tu-154-es modellt a hatvanas években tervezték, és több mint ezret építettek belőle. Kizárólag orosz légitársaságok használták.

A gépek többségét az elmúlt években lecserélték, de a hadsereg és egyes kormányhivatalok továbbra is használják. Szintén Tu-154 típusú volt az a lengyel kormánygép, amely 2010 áprilisában Lech Kachynski elnökkel és 95 másik emberrel lezuhant a nyugat-oroszországi Szmolenszkben.

Putyin intézkedett

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy hozzanak létre kormánybizottságot a szerencsétlenség körülményeinek feltárására - közölte a Kreml sajtószolgálata. Az államfő egyben mély részvétéről biztosította a tragédiában elhunytak hozzátartozóinak.

Joszip Kobzont, az orosz parlament alsóháza, a duma kulturális bizottságának első alelnökét sokkolta a Tu-154 katasztrófája. Az énekes maga is többször fellépett az Alekszandrov együttessel. "Őszintén sajnálom a történteket, számomra ez sokkoló hír volt. Ez nagy tragédia a kultúrára, a hadsereg együttesének közönségére nézve - mondta Joszip Kobzon a TASZSZ-nak. Elmondta, hogy elvileg ő is a gépen utazott volna. Valerij Halilov kérte erre, de orvosi beutalója volt, nem tudott velük tartani, és különben is járt már Halilovval Szíriában  - mondta. 

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája imát mondott a repülőgép-szerencsétlenségben elhunytak emlékére - közölte újságírókkal Alekszandr Volkov, az orosz egyházfő sajtótitkára. A szerencsétlenség miatt részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak Nurszultan Nazarbajev kazah elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?