Megtalálták a tengerbe zuhant orosz gép roncsait

A Fekete-tengerbe zuhant az orosz védelmi minisztérium katonákat, az Alekszandrov kórus tagjait, továbbá újságírókat Szíriába szállító repülőgépe. A pilóta hibázhatott, nem volt esélye a túlélésre. FRISSÍTÉS: nincs túlélő, idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag.

A Fekete-tengerbe zuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium Szocsiból Szíriába tartó repülőgépe. A RIA-Novosztyi orosz hírügynökséget tájékoztató rendvédelmi vezető szerint a gép műszaki meghibásodása vagy a pilóta hibája okozhatta a szerencsétlenséget.

A repülőgépen katonák, a népszerű Alekszandrov kórus tagjai, továbbá újságírók tartózkodtak. A gép utasai a szíriai hejmimi orosz katonai támaszponton adtak volna újévi koncertet. A kórus tagjain és a katonákon kívül feltehetően a Pervij Kanal állami televízió és a Zvezda televízió újságírói utaztak. A Zvezda megerősítette, hogy három munkatársa utazott a gépen - írja az MTI.

A minisztérium tájékoztatás szerint a Tu-154-es típusú utasszállító a szocsi városigazgatásához tartozó Adler város repülőteréről szállt fel közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 40 perckor. A Rosszija 24 hírtelevízió tudósítása szerint a gép manővert hajtott végre a Fekete-tenger felett és lezuhant. A repülő fedélzetén tartózkodóknak gyakorlatilag nem volt esélye a túlélésre - mondta újságíróknak a mentőszolgálatok egyik munkatársa. 

Az Interfax orosz hírügynökségnek a segélyhívó szolgálatokra hivatkozó jelentése szerint megtalálták a szerencsétlenség színhelyet: Szocsitól 6-8 kilométerre olajfoltot találtak a tengeren, amely a feltétezések szerint a szerencsétlenségből származhat. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos közlése szerint a gép roncsait Szocsi térségében, a parttól másfél kilométernyire, 50-70 méteres mélységben találtak meg. 

Eljárás indult

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a történtekről - közölte Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter videokonferenciám tárgyal a hadsereg vezetésével a kutatás és mentés megszervezéséről.

Az orosz Nyomozó Bizottság a repülésbiztonság megsértése, illetve arra való előkészület címén bűnvádi eljárást indított a gép lezuhanásának ügyében - közölte a TASZSZ hírügynökséggel Szvetlana Petrenko, a bizottság szóvivője.

FRISSÍTÉS: Nincs túlélője az oroszországi légi katasztrófának. "Folytatódik a kutatás a térségben. Négy hajó, öt helikopter és drónok is részt vesznek a műveletben. Erősítést küldtünk a környékre – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Délelőtt több holttestet megtaláltak a tengerben, és a gép néhány darabját is.

 

2. FRISSÍTÉS: A gép darabjait 27 méteres mélységben találták meg, a parttól körülbelül 1,7 kilométernyire – mondta Rimma Csernova, a szocsi mentőszolgálatok szóvivője. Hozzátette: a búvárok a roncsok elhelyezkedésének és méreteinek meghatározásán dolgoznak. 

Terrorcselekmény nem szerepel az orosz hadsereg Fekete-tengerbe zuhant gépének katasztrófáját kiváltó legfőbb, feltételezett okai között - jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) tájékoztatási részlegének közleménye szerint azt feltételezik, hogy valamilyen idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag, aminek következtében a hajtómű veszített teljesítményéből és leállt, adta hírül az MTI.

Tíz holttestet már kiemeltek és azonosításra az orosz fővárosba, Moszkvába szállítottak - közölték a hatóságok.

A mentő munkálatokban mintegy 3500 ember vesz részt, 39 hajó és vízi jármű, továbbá 135 búvárszakértő és hét mélytengeri kutatóhajó. A hatóságok a Földet szondázó műholdak felvételeit is elemzik majd a történtek felderítése érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?