Megszólalt Putyin az irkutszki alkoholmérgezés kapcsán

A szeszesitalokat "helyettesítő" szerek forgalmazásának megszigorítására szólította fel az orosz kormányt Vlagyimir Putyin elnök, miután szerdán 62-re nőtt az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma.

Az orosz vezető arra utasította minisztereket, hogy szigorítsák meg a 25 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, kozmetikumok és más folyadékok, valamint az etanol tartalmú gyógyszerek gyártására és árusítására vonatkozó előírásokat. A moszkvai egészségügyi tárca ezzel párhuzamosan a szesztartalmú szerek automatából való árusításának betiltását kezdeményezte.

Az irkutszki tömeges mérgezést egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, 93 százalékban szeszalapú fürdő-testápoló elfogyasztása okozta, amelybe az illegális gyártás során etilalkohol helyett metilalkoholt és fagyállót kevertek. Az áldozatok többsége a félmilliós lakosságú szibériai megyeszékhely novo-lenyinói lakótelepén élt.

Az áldozatok közül 38 embert még mindig kórházban ápolnak, és a hivatalos tájékoztatás szerint eddig csak öt mérgezést szenvedett személyt sikerült megmenteni. Az ügyben indított büntetőeljárás során 12 személyt őrizetbe vettek, és két illegális üzemet - egyet Szentpéterváron és egy másikat a kaukázusi Dél-Oszétiában - bezártak a hatóságok.

A történtek miatt Irkutszkban, majd az egész megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki. Ennek keretében betiltották a metilalkoholt tartalmazó és a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. 1500 elárusítóhelyen 6500 liter alkoholos szert foglaltak le. A helyzet súlyossága miatt Irkutszkba repült Szergej Basztrikin, a bűnügyekben eljáró orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SzK) vezetője is.

A szeszesitalok forgalmazását felügyelő hivatal, a Roszalkogolregulirovanyije szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb olcsó vegyszert fogyasztanak. A fogyasztás évente 20 százalékkal nő, részben a gazdasági válság okozta elszegényedésnek köszönhetően. Becslések szerint a 12 milliót is elérheti azok száma Oroszországban, akik rendszeresen fogyasztanak nem szeszesitalként forgalmazott alkoholt.

Kapcsolódók

Kimaradt?