Folyik az evakuálás Aleppóban

Elhagyta Aleppót a kelet-aleppói fegyvereseket szállító, buszokból, mentőautókból és gépkocsikból álló konvoj, a szíriai állami televízió csütörtöki közlése szerint megérkeztek az észak-szíriai város peremén lévő, felkelők ellenőrizte er-Rasidinba. A televízió csütörtök este arról számolt be, hogy elindult a második, tizenöt buszból álló konvoj is.

A Szíriában működő Orosz Megbékélési Központ korábbi közlése szerint a fegyveresek és családtagjaik er-Rasidinből indulnak tovább a java részt lázadók kezén lévő Idlíb tartományba. Az orosz vezérkar ezzel kapcsolatos közlése szerint a konvojjal több mint ezer embert szállítottak el. Más értesülések szerint a konvoj nőket, gyermekeket és sebesülteket szállított, összesen 951 embert.

Egy szíriai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek eközben azt mondta: a jelek szerint folytatódik a kelet-aleppói felkelő terület kiürítése, csütörtökön indítanak még egy konvojt. Hozzátette: nagyjából 15 utasszállító buszt készítenek elő a távozni akarók második csoportjának.

Elizabeth Hoff, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szíriai megbízottja is megerősítette, hogy zajlanak az előkészületek a kimenekítés folytatásához. Hoff hozzátette, hogy az első konvoj buszain nők és gyermekek, és kevesebb számban férfiak utaztak.

Eközben egy török tisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek: arra számítanak, hogy 50 ezer ember hagyja el Kelet-Aleppót, kimenekítésük pedig 2-3 napba fog telni.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a közel-keleti térségért felelős igazgatója, Robert Mardini a segélyszervezet aleppói munkatársainak beszámolóját ismertette. Elmondta: a kimenekített emberek első csoportját főként civilek alkották, az evakuáció során a szíriai hatóságok pedig minimálisan világították át a személyazonosságukat igazolni nem tudó embereket.

Mardini közölte: az első konvojjal mintegy ezer civilt és huszonhat sebesültet menekítettek ki Kelet-Aleppóból. Az ICRC-tisztviselő hozzátette, hogy még jóval több fordulót kell tenniük a buszokból és mentőautókból álló konvojoknak az elkövetkező napokban. Azt is mondta, hogy már készítik elő a második konvojt, amellyel reményei szerint nagyjából ugyanannyi civilt és sebesültet szállítanak majd el.

A kelet-aleppói fegyveresek evakuálásáról azonban nem tudott mást mondani, mint hogy: „ezek a dolgok menetközben dőlnek el”.

Kapcsolódók

Kimaradt?