Életfogytiglani börtönbüntetést kértek Ratko Mladicra

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicra szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT).

A vádak szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok egyebek mellett kulcsszereplője volt annak a vérengzésnek, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

„Az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki, ami az életfogytiglani szabadságvesztés" - jelentette ki Alan Tieger, a vádhatóság képviselője.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat a most 74 éves Mladiccsal szemben. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a srebrenicai mészárlásért.

Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az NT-nek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicot. Előbbit júliusban 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság.

Mladic ügyében jövő év elején várható ítélet.

Kapcsolódók

Kimaradt?