A srebrenicai mészárlás hét gyanúsítottját fogták el Szerbiában

Az 1995-ös srebrenicai vérengzés hét szerb gyanúsítottját fogták el szerdán - értesült a Blic című szerb napilap.

A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak a boszniai háború idején a Srebrenicához tartozó Kravicében részesei voltak a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekményeknek. 

Az ottani tömegsír feltárásakor az áldozatok között több mint ezer muszlim civil tetemét hantolták ki a hatóságok. A szerb ügyészség további gyanúsítottak után nyomoz. 

Szerbia 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás főfelelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornokot, Ratko Mladicot. 

Srebrenica a boszniai háború (1992-95) idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mindegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában. Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásán.

Kimaradt?