Újraindul a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között

Hétfőn újraindul a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között. Az American Airlines gépe a floridai Miamiból száll fel, helyi idő szerint a reggeli órákban, a JetBlue pedig New Yorkból indítja járatát. Mindkét légitársaság gépei a havannai José Martí nemzetközi repülőtéren szállnak le.

A menetrendszerű járatok újraindítására több mint ötven évi szünet és véletlen egybeesés folytán három nappal Fidel Castrónak, a kubai forradalom vezetőjének halála után kerül sor.

Szerdától az American Airlines napi négy járatot üzemeltet Miami és Havanna között, és naponta indít repülőgépet az észak-karolinai Charlotte városából is. A JetBlue szintén több járatot indít, december 1-jétől Orlandóból és Fort Lauderdale-ből.

Kedden a United Airlines is megindítja járatát New Yorkból Havannába, és ugyancsak december 1-jétől a Delta és a Frontier is közvetlen járatot indít Atlantából, Miamiból és Los Angelesből Kubába.

Az amerikai embargó 1960-as évekbeli kezdete óta első kereskedelmi légi járat idén augusztus 31-én indult Fort Lauderdale-ből a Kuba középső vidékén fekvő Santa Clarába. Az indulást és az érkezést is ünnepséggel köszöntötték: a JetBlue nyári útja ugyanis még nem a menetrendszerű járat volt, hanem „csak” a légkiközlekedés helyreállításának alkalmából megtett első út.

A Miamiban élő kubaiak vasárnap tovább ünnepelték Fidel Castro halálát. Castro képével és kubai zászlókkal vonultak az utcára, a kubai nemzeti himnuszt énekelték, sírtak és nevettek, táncoltak és egymást ölelgették. „Castro halála a velünk történt szörnyűség végét jelenti” - idézte az egyik ünneplőt a The New York Times vasárnapi helyszíni riportja.

Az amerikai kubaiak több hullámban érkeztek az Egyesült Államokba, s elsöprő többségük Floridában telepedett le, Miamiban az egyik negyedet „Kis Havannának” nevezik. Az érkezők átalakították a város arculatát, s Miami nem hivatalosan ugyan, de kétnyelvű város lett: az angol mellett a spanyolt is majdnem mindenki beszéli. Még 1981-ben létrehozták az Országos Kubai Amerikai Alapítványt, amelynek az Egyesült Államok belpolitikájára is nagy befolyása van. A választásokon általában a republikánusokat támogatják, akik ellenzik a megbékülést a kommunista Kubával. Idén két ismert, kubai gyökerű republikánus politikus is indult az elnökjelöltségért: Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor. Mindketten kubai bevándorlók gyermekei.

Kapcsolódók

Kimaradt?