Benyújtotta lemondását James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője

Benyújtotta lemondását James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője. 

A 17 hírszerző ügynökség munkáját irányító Clapper csütörtökön a kongresszusban jelentette be, hogy előző nap megírta lemondó levelét Barack Obama elnöknek, s mivel lejár a mandátuma, az átmeneti időszak végén távozik posztjáról. 

A bejelentést a hírszerzési vezető a kongresszusi meghallgatásán felolvasott nyilatkozatában tette. A meghallgatás egyébként - a hírszerzési ügyekben szokatlanul - ezúttal nyilvános volt. Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti képviselő arról kérdezte Clappert: igazak-e a híresztelések, miszerint hivatalban marad a Trump-kormányzat idején is, mire Clapper azzal válaszolt: "nem uram, tegnap elküldtem lemondó levelemet". 

James Clappert - aki a légierő nyugalmazott altábornagya - 2010-ben nevezték ki a hírszerzés élére, de már régóta - jóval a választésok előtt - jelezte, hogy az idén év végén, mandátuma lejártakor, mindenképpen távozni akar.     A szenátus hírszerzési bizottságának két tagja csütörtökön arra sürgette Donald Trump megválasztott elnököt, hogy minél előbb nevezzen ki "tapasztalt hírszerzési szakembert".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?