Amerika együttműködéséről biztosította európai partnereit Obama

Barack Obama amerikai elnök utolsó hivatalos tengerentúli körútjának első állomására, Athénba érkezett. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatót is tartott – tájékoztat az euronews.

A leköszönő elnök szeretné személyesen megerősíteni európai partnereit abban, hogy Washington együttműködési elkötelezettsége változatlan marad Donald Trump megválasztása után is.Obama egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy meggyőzze európai szövetségeseit: Amerika egy erős NATO-partnerségben érdekelt.

„Ennek a látogatásnak az a hátulütője, hogy Obama egy távozó elnök. Így minden olyan kérdésről, amely kötelezi az Egyesült Államokat mostantól, arról konzultálnia kell az utódjával. És az Donald Trumpon múlik, hogy mit fogad el a javaslataiból – magyarázta Panagisz Galiatszatosz politikai elemző az euronewsnak.

Obama a nyers nacionalizmus megerősödésére figyelmezetetett, írja a BBC. „Őrizkednünk kell a “mi” és az “ők” mentén felépített törzsi rendszertől” – idézi a leköszönő amerikai elnököt a brit hírportál.

Obama ismét kijelentette, hogy meglepte Donald Trump győzelme és azt mondta, szerinte az emberek változást akartak, akkor is, ha nem voltak benne biztosak, hogy mit hoz a változás. Obama elmondta, a Brexit győzelme és az amerikai elnökválasztás kimenetele azt mutatja, hogy az emberek kevésbé biztosak nemzeti identitásukat és a világban elfoglalt helyüket illetően.

Obama utolsó tengerentúli körútja során Németországot és Perut is érinti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?