Visszaszorítaná az álhíreket a Google és a Facebook

A két technológiai óriás, a Google és a Facebook hétfőn bejelentette: vissza fogják szorítani az álhírek terjedését, miután felmerült, hogy ezek befolyásolták az elnökválasztás kimenetelét.

Az álhírek nagy része azért születik, hogy a segítségükkel szerzett kattintásokból valaki meggazdagodjon. Mark Zuckerberg az utóbbi napokban kétszer is megszólalt a témában és tagadta, hogy Trump a Facebooknak köszönhetően győzött volna.A két cég a hirdetési politikáján szigorítana: a Facebook nem fog illegális tartalmat vagy hamis híreket megosztani a hirdetéseiben, a Google pedig korlátozza a hirdetések megjelenítését olyan oldalakon, amelyek félretájékoztatnak, információt hallgatnak el a szerkesztőről vagy a tartalomról. A Facebook-felhasználók hírfolyamában megosztott weboldalakat az intézkedés nem érinti.

A Google kereső-algoritmusán is változtatna, miután hétfőn a választás eredményeire keresve az első helyen egy hibás információkat tartalmazó oldal szerepelt. Teljesen azonban nem tűnnek el ezek az oldalak a találati listából, a Google csak azokat az internetes oldalakat zárja ki, amelyeken vírusos vagy illegális tartalmat észlel.

A Gizmodo hírportál úgy tudja: a Facebooknál már május óta élénk vita zajlik arról, hogy mit kezdjenek azzal a szereppel, hogy a közösségi oldal az Egyesült Államok legjelentősebb hírforrásává vált és már készen állt egy fejlesztés, amely a kamu tartalmak visszaszorítását célozta, de azt vették észre, hogy a szűrőn több jelentős jobboldali oldal tartalmai is fennakadtak, így végül ki sem adták a frissítést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?