Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Ausztráliában

Két embert vettek őrizetbe a hatóságok terrorizmus gyanújával Sydneyben - közölte csütörtökön a helyi rendőrség. Egyikük feltételezhetően az al-Kaidához köthető egyik fegyveres csoport kötelékében harcolt Szíriában. Másikuk pedig egy tizenéves fiú, aki csatlakozni akart az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. A rendőrség hat helyen tartott házkutatásokat.

A 24 éves dzsihadistát Sydney délnyugati részén, Birrongban vették őrizetbe, miután a rendőrök követték az autóját, majd félreállították. A gyanúsított 2013-ban harcolt Szíriában a korábban an-Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah as-Sám néven működő fegyveres milícia tagjaként, majd egy évvel később tért vissza Ausztráliába. A másik gyanúsított 17 éves. Ő Szíriába próbált eljutni, amikor lefülelték.

„A törvény teljes erejével kell szembenézniük” – húzta alá Neil Gaughan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője.

A canberrai kormányzat adatai szerint 2014 óta mintegy 200-an keltek útra Ausztráliából, hogy a szíriai konfliktusban valamelyik oldalon fegyvert fogjanak, és közülük 68-an meghaltak a harcokban. Gaughan szerint most már jóval kevesebben akarnak útnak indulni Szíriába, mint korábban, de továbbra is sajnálatos, hogy főleg a fiatalok fogékonyak a terrorista propagandára.

Catherine Burn, az új-dél-walesi rendőrség főkapitány-helyettese elmondta: a hatóságok továbbra is figyelik azokat, akik külföldi harcok után tértek vissza az országba.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?